Back to Top

Una empresa fotovoltaica de Rafa Nadal contracta una consultora del conseller balear de Medi Ambient

Una empresa fotovoltaica de Rafa Nadal contracta una consultora del conseller balear de Medi Ambient

La firma Eima, de la qual és accionista Joan Simonet, conseller d'Agricultura, Pesca i Medi Natural del Govern, elabora l'estudi ambiental per a un permís exprés a un parc solar d'una empresa on el tennista té un 40%

297 milions de fortuna, contractes amb l'Aràbia Saudita i investigacions d'Hisenda: Rafa Nadal més enllà del tennis

Una empresa fotovoltaica de què és soci l'empresari i extennista Rafa Nadal ha contractat els estudis ambientals per ampliar un parc solar a Palma a una consultora participada per l'actual conseller d'Agricultura, Pesca i Medi Natural del Govern de Balears, Joan Simonet.

La consultora Enginyeria i Medi Ambient (Eima), en què Simonet és un dels principals accionistes, amb un 30%, ha elaborat l'estudi d'Impacte Ambiental Simplificat per a l'“actualització” del projecte solar Son Castelló que acaba de presentar la mercantil Starwing SL. En aquesta empresa tenia al tancament del 2023 un 40% el hòlding de Rafael Nadal, Aspemir, segons els seus darrers comptes. A Starwing és conseller des de la seva creació el 2018 Sebastián Nadal, pare de l'extennista balear i administrador de moltes de les seves societats.

L'estudi ambiental per a Starwing el signa la dona de Simonet, la geògrafa Irene Moya País. Fonts de la conselleria que dirigeix el conseller balear, enginyer agrònom de professió, confirmen que Simonet és accionista d'aquesta consultora amb un percentatge que xifren “entre un 25% i un 30%” de les accions. Fonts d'Eima indiquen que Simonet té un paquet del 30% i expliquen que la dona no és accionista, però treballa per a la firma.

La conselleria subratlla que després de ser nomenat membre del Govern balear, Simonet va deixar “els seus càrrecs a l'organigrama” d'Eima. L'actual conseller de Medi Natural no ha administrat aquesta empresa, en què va ser apoderat fins a l'agost del 2023, segons el Registre Mercantil. Com a administradora única figura des del 2003 Athanasia Kadoglou.

El Govern de Balears acaba de treure a informació pública l'autorització administrativa, el reconeixement d'utilitat pública als efectes de la declaració d'interès general i la tramitació ambiental simplificada del projecte d'hibridació amb bateries Son Castelló, promogut per l'empresa participada per Nadal, Starwing. Consisteix en una planta de 7,9 megawatts (MW) als afores de Palma ja en construcció i que comptarà amb 6,4 MWh més d'emmagatzematge amb bateries que la firma està tramitant per la via exprés.

El document elaborat per la dona del conseller d'Agricultura, Pesca i Medi Natural explica que el parc ja compta amb declaració d'impacte ambiental (DIA) favorable i corrobora que ni la parcel·la on s'ubica ni la xarxa d'evacuació no estan emparades per cap figura de protecció d'espai natural i no té béns d'interès cultural i patrimonial.

L'informe elaborat per Eima per a l'empresa de Nadal està datat el 22 d'octubre passat. Uns dies abans, el 10 d'octubre, Rafa Nadal va confirmar que es retiraria després de la seva participació a la Copa Davis, i la majoria del PP i Vox va aprovar al Parlament balear una iniciativa dels populars perquè deixin de publicar-se les declaracions de béns dels càrrecs públics a l'arxipèlag.

Aquest canvi es va aprovar en paral·lel a l'eliminació de l'Oficina Anticorrupció balear. Des de llavors, les declaracions de béns dels alts càrrecs tenen caràcter “reservat”. Aquesta informació ha deixat de ser accessible a qualsevol persona com a la resta d'Administracions des que va entrar en vigor de la Llei de Transparència Estatal de 2013, i es diposita al nou Registre de Transparència i Control del Patrimoni de Càrrecs Públics de les Illes Balears, dependent del Parlament.

Entre aquests alts càrrecs la declaració de béns dels quals ha desaparegut de l'escrutini públic hi ha Simonet, del qual depenen la Direcció General de Medi Natural i Gestió Forestal o l'Institut Balear de la Naturalesa (Ibanat). L'actual conseller va ocupar diversos llocs als executius conservadors de Jaume Matas i José Ramón Bauzá. Abans de recalar a l'actual Executiu balear, va treure els tractors contra la socialista Francina Armengol com a líder de la filial balear de la conservadora organització agrària Asaja.

El document elaborat per la parella del conseller indica que la planta promoguda per l'empresa de Rafa Nadal “es troba en fase de construcció” i estima que el mòdul de bateries estaria en funcionament el juliol d'aquest mateix any. Xifra el cost de les obres de construcció a 3 milions. Estima el pressupost del desmantellament de la instal·lació un cop compleixi la seva vida útil en 2.252 euros.

L'informe explica que en el moment de redactar-se la memòria ambiental “hi havia a l'illa unes 33 instal·lacions fotovoltaiques” i només una a Palma, i que de les que estan en tramitació, la més propera és a una distància 2,65 quilòmetres. Es tracta del projecte Son Serra, també de Starwing, al terme municipal de la capital balear, i que tindrà gairebé 18 MW de potència. L'estudi d'impacte ambiental d'aquest projecte també ho va elaborar Eima. El van signar el desembre del 2022 Irene Moyá i l'actual conseller d'Agricultura de Balears, aleshores a Asaja.

L'esposa de l'actual conseller va ser notícia el 2015 quan va haver de renunciar al càrrec de secretària general de la Conselleria d'Innovació, Recerca i Turisme, aleshores controlada per una formació diferent del PP, els ecosobiranistes de Més, per la seva relació amb Simonet. Moyá havia participat a la campanya de Junts per Alaró, la marca blanca del PP en aquest municipi, el candidat del qual era el seu marit. Així mateix, va fer funcions d'interventora per a aquesta marca el dia de les eleccions.

L'actual conseller de Medi Ambient ha ocupat càrrecs amb el PP des de fa 25 anys. Va ser alcalde amb aquest partit al seu Alaró natal entre el 2007 i el 2015, i abans, regidor d'Urbanisme (1999-2003) i, entre el 2003 i el 2007, gerent de l'empresa pública Servei de Millora Agrària (Semilla) del Govern de Matas. També va ser director gerent del Fons de Garantia Agrària i Pesquera (Fogaiba) de l'Executiu de Bauzá (2011-2015).

La seva consultora Eima es va constituir el 1999 i el seu domicili social és a Binissalem. “Al tancament de l'exercici l'empresa deu 1.201,56 [euros] al soci Sr. Joan Simonet Pons. Al tancament de l'exercici anterior aquest deute era de 1.201,56 €”, explica en els seus darrers comptes, formulats el 31 de març i corresponents a l'exercici tancat el 2023, quan Simonet ja era al govern que presideix la popular. Aquell any, Eima tenia un empleat i va declarar vendes de 197.175,97 euros i un benefici de 20.837,34 euros.

Diverses famílies

Després d'Starwing hi ha Naiad, pertanyent a Gruparc Renovables, amb la qual elDiario.es va contactar sense obtenir resposta. Naiad explica a la seva web que “és una empresa d'inversions formada per diverses famílies, que opera sota la gestió de Gruparc i comparteixen una visió sobre els negocis: impulsar inversions a llarg termini en sectors que miren cap al futur”. Han desenvolupat, finançat i construït més de 300 MW, sobretot a Llatinoamèrica, i tenen una cartera en desenvolupament, finançament i/o construcció de 1.500 MW per als propers anys.

El pare de Nadal administra Starwing SL des de la seva creació. Sebastián Nadal ocupa càrrecs a moltes de les societats de la família de la llegenda del tennis. En diverses comparteix butaca amb Antonio Mascaró Gomila, soci de Naiad, directiu als noranta de Banca March, i que es va veure embolicat en un assumpte judicial (Caso Royaltur) del qual va sortir absolt. Al directiu se l'acusava de presumpta estafa, juntament amb altres implicats, per la compravenda de la cadena hotelera homònima usant la sortida a borsa per baixar-ne el valor.

El hòlding de Nadal, Aspemir, propietària d'un 40% de Starwing SL i administrada per la mare de l'extennista, Ana María Parera, va disparar el 2023 els seus beneficis un 373%, fins a 94,1 milions, després de vendre un 44,9% de la seva acadèmia de tennis a diversos inversors en una operació amb el fons GPF, llançat fa una dècada per diversos joves financers molt propers al nucli de l'Ibex 35 i especialitzat en la inversió en pimes espanyoles. Entre els compradors d'aquests paquets figura el propietari de Mercadona, Juan Roig, al costat de diverses societats de Delaware (Estats Units), com va avançar elDiario.es.

El projecte de la Rafa Nadal Academy, impulsat gràcies a una llei ex professo aprovada el 2012 pel llavors president Bauzá (en aquell moment del PP), va començar a caminar el 2016 com un complex esportiu per formar joves promeses del tennis a Manacor. Actualment compta amb una residència d'estudiants on s'allotgen prop de 4.000 joves a l'any, una residència amb 95 habitacions i 10 apartaments per als més de 10.000 adults que fan programes d'immersió i entrenament tennístic cada any. També té un col·legi privat internacional (Rafa Nadal International School), una clínica de l'esport del grup Quirónsalud, un museu, restaurants, spa o piscina coberta.

El 2018, el projecte es va expandir a l'exterior amb l'obertura de centres a resorts de vacances (n'hi ha a Mèxic, Grècia i Hong Kong) i després amb una rèplica de l'Acadèmia a Kuwait.

L'extennista mallorquí, que quan estava en actiu era considerat l'esportista més ric d'Espanya, es va convertir en la recta final de la seva carrera en ambaixador de la Federació de Tennis d'Aràbia Saudita, una petrodictadura que no respecta els drets humans. Nadal és soci en diversos negocis de la família Matutes (una de les més riques d'Eivissa), el patriarca de la qual és l'exministre d'Exteriors del PP Abel Matutes, un dels terratinents més grans d'Eivissa.

Cron Job Starts